Nemčija zadala udarec gensko spremenjenim posevkom ... in družbi Monsanto

Nemška ministrica za kmetijstvo, Ilse Aigner, se pridružuje evropskemu uporu proti gensko spremenjenim posevkom in prepoveduje koruzo vrste MON 810.

Nemčija se je pridružila rastočemu evropskemu uporu proti gensko spremenjenim posevkom in prepovedala sejanje široma gojene vrste koruze, ki je odporna na škodljivce.

Ministrica za kmetijstvo Ilse Aigner je dejala, da obstaja dovolj dokazov, ki podpirajo argumente, da MON 810, ki je edini pogosto sejan gensko spremenjen posevek v Evropi, predstavlja nevarnost.

"Ugotovila sem, da gensko spremenjena koruza MON 810 predstavlja nevarnost za okolje," je Aignerjeva povedala novinarjem v Berlinu.

Nemška odločitev, ki ima takojšnjo veljavo, je v nasprotju z odločitvijo Evropske komisije, ki podpira odpravo prepovedi v povezavi s sejanjem MON 810, ki so jih uvedle vlade v Franciji, Avstriji, na Madžarskem, v Grčiji in Luksemburgu.

V Veliki Britaniji je Valižanski svet izglasoval, da je njihova država brez gensko spremenjenih organizmov. S podporo Velike Britanije, Finske, Nizozemske in Švedske je Komisija prejšnji mesec izjavila, da so ukrepi izobčenja koruze z utemeljitvijo, da je nevarna nepravičeni, saj so znanstveniki Evropske agencije za varnost hrane.

MON 810 so za komercialno uporabo v EU odobrili leta 1998 in v Nemčiji je bila kot komercialen posevek dovoljena od leta 2005. Več kot 70 odstotkov nemških potrošnikov podpira prepoved gensko spremenjenih rastlin za hrano.

Biotehnološka družba Monsanto, ki trži omenjeno seme, se ni odzvala na klice, vendar komentatorji industrije pravijo, da prepoved za koruzo v največji evropski državi, kjer je močan kmetijski lobi, za družbo pomeni velik udarec.

MON 810 so razvili, da je odporna na zajedalce, ki zavrtajo v steblo koruze in proti tem obstaja le en odobren pesticid.

Monsanto že dolgo trdi, da je seme MON 810 varno in poskuša spodbujati njegovo uporabo, saj je to cenovno ugodna in obilna hrana. Veliko je gojijo v ZDA, Latinski Ameriki in na Kitajskem.

Vendar nasprotniki pravijo, da je o gensko spremenjenih semenih premalo znanega, predvsem pa o njihovem dolgoročnem vplivu na na favno in floro ter na prehrambeno verigo.

Evropska komisija bo analizirala nemško blokado, in to v strahu, saj lahko pride do trgovskih napetosti z ZDA zaradi pravil Svetovne trgovinske organizacije. Administracija vlade ZDA se lahko namreč upre.

Nathalie Charbonneau, govornica Komisije, je povedala, da bo Komisija ocenila nemško odločitev in se "odločila glede ustreznih nadaljnjih postopkov".

Lobist biotehnološke industrije v Nemčiji odločitev komentirajo kot prepreko za znanost in gospodarstvo. Opozarjajo, da se bodo zaradi tega biotehnološke družbe preselile v druge kraje sveta.

Iz družbe Monsanto bodo seveda veliko povedali na temo: "Naša hrana je zdrava, ne škodi okolju in jo moramo spodbujati!" Povedali bodo veliko neresnic, temelječih na raziskavah, ki so jih plačali sami.

Potrošniki pa pravijo: Kar naj se preselijo – ali še bolje – naj prenehajo s poslovanjem! Mi take 'hrane' ne želimo!

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si