Čas za bojkot družbe Nestle in njenih podružnic

Nestle je največji svetovni polnilec vode, vendar, kot je videti, prihodki od prodaje vode za družbo, niso dovolj.

Po tem ko bivši izvršni direktor Brabeck-Lemanthe (pravilno) pove, da je voda najdragocenejša surovina na svetu, nato nadaljuje in pravi, da je privatizacija najboljši način zagotavljanja pravične distribucije. Trdi, da zamisel o vodi kot človekovi pravici prihaja od 'ekstremističnih' nevladnih organizacij ter da je voda prehrambni izdelek, kot drugi in mora imeti tržno vrednost. Po njegovem dostop do vode ne bi smel biti javna pravica.

Njegove izjave si žal ne morete ogledati, ker je na YouTube najverjetneje prišla zahteva po izbrisu.

Povedano z drugimi besedami, meni, da bi morala njegova družba s prodajo ustekleničene ali drugačne vode zaslužiti ogromno denarja.

Za polnilca vode (kot je znano, je Nestlejeva voda iz občinskih virov) je dejstvo, da ljudje lahko natočijo vodo iz pipe (v razvitem svetu), ki je v večini primerov zdrava, čista in zelo ugodna, je to nekaj, česar ne more spremeniti. Še posebno, če upoštevamo kampanjo Pijmo iz pipe, ki začenja močno vplivati na industrijo ustekleničene vode, ki kljub temu še vedno prodaja cele litre tekočine ljudem, ki se jim najpogosteje ne sanja, da morda pijejo vodo iz pipe, vendar je ta v plastičnih steklenicah. Nekaj, kar bi lahko dobili skoraj zastonj, če bi uporabili steklenico za ponovno točenje.

V mnogih državah zahodnega sveta so vodne storitve že dejansko v rokah zasebnih družb, to velja tudi za Veliko Britanijo, kjer so nekdaj, to je bilo pred Margaret Thatcher, vse te storitve, vključno s plinom in elektriko, v državni lasti in danes, če ne morete plačati računov, vas kmalu odklopijo, ne glede na dejstvo, da je voda potrebna za ohranitev življenja, vsega življenja, ne le človekovega.

Peter Brabeck-Letmathe je bil izvršni direktor družbe Nestle od leta 2005 do 2008, ko je s tega položaja odstopil. Sedaj je izvršni direktor dirk formule I.

Brabeck-Letmathe (naveden kot Peter Brabeck) se je leta 2005 pojavil v intervjuju na koncu dokumentarca “Mi hranimo svet« (We Feed the World). Dejal je, da je zamisel o vodi kot temeljni človekovi pravici 'ekstremna' in da bi po njegovem morala imeti voda neko vrednost, kot vsi prehrambni izdelki, kot je bilo že navedeno zgoraj. Izjavil je tudi, da je Nestlé, ker zaposluje toliko ljudi, del rešitve svetovne revščine.

V času mandata izvršnega direktorja je leta 2007 skupaj z Liliane Bettencourt iz Fundacije za etiko in gospodarstvo v Berlinu (Foundation for Ethics and Economics) dobil nagrado 'Črni planet'. Podeljujejo jo posameznikom, ki se posvečajo uničenju planeta, saj so Brabecka in Bettencourtovo prek družbe Nestle obtožili širjenja okužene hrane za dojenčke, monopoliziranja vodnih virov in dovoljevanja dela otrok.

Korporacije, kot Nestle, Monsanto in druge, ki želijo na vsako življenjsko osnovo postaviti ceno, je potrebno ustaviti na poti, kar lahko storimo ljudje, in sicer tako, da glasujemo z denarnicami. Drugi v tej in podobnih ligah so Coca Cola, Pepsi in še posebno Kraft.

Udarimo jih tam, kjer jih najbolj boli: po njihovem slovesu in zadnji plati ter bojkotirajmo izdelke teh korporacij, kar vključuje tudi njihove podružnice, kot v primeru družbe Nestle, tudi domnevno zeleni Body Shop.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si