EU, tega ne sprejmemo. Naša semena želimo obdržati!

Prepovedano seme!

Koliko bralcev ve, da EU pripravlja zakonodajo, ki bo prepovedovala gojenje rastlin, ki niso na seznamu odobrenih semen? Seznam, na katerem v 60 odstotkih prevladujejo velike korporacije tipa Monsanto, AstraZeneca, Bayer in drugi? Danes obstajajo trije seznami, eden za profesionalno gojenje, eden za ogrožene vrste in eden za amatersko gojenje. Zadnja dva bi morali odstraniti. Na seznamu za profesionalno gojenje so v bistvu le hibridi, kar pomeni, da iz 'njihovih' pridelkov ne smete vzeti semen za naslednje leto. Poleg tega ni le prepovedano prodajati drugih semen, kot tistih, ki so že omenjena, temveč tudi gojiti.

'Deljenje datotek' na področju semen bo postalo kriminalno dejanje. To pomeni, da bodo imeli ljudje še manj vpliva na to, kaj bodo jedli, saj ne morejo odločati, kaj bodo gojili. To hkrati pomeni, da bodo vrste, ki so zgodovinsko zanimive, izginile, pa tudi vrste, ki so prilagojene našemu podnebju, ker je trg za velike premajhen, da bi jim bil zanimiv.

To pomeni, da revni ljudje, ki živijo od lastne pridelave, kar se tiče cen, padejo v milost in nemilost prodajalcev semen, saj so semena v krajih, kjer je malo tekmecev, lahko zelo draga. Kaj pa vi menite o tem?

Prosimo, podpišite peticijo, s katero bi EU dopovedali, da tega ne potrebujemo.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si