Kitajskega okoljskega uradnika pozvali k plavanju v onesnaženi reki

Okoljski uradnik Bau Ženming, ki je izziv odklonil, je prejel ponudbo za okoli 23.000 evrov za plavanje v onesnaženi reki.

Vir: BBC News

Onesnažena kitajska reka; Fotografija: China Daily/ReutersNa sliki na zgornji povezavi: Novinarka decembra leta 2011 jemlje vzorec rdeče onesnažene vode iz reke Žianhe v Luojangu v provinci Henan. Vir onesnaženja sta dve nezakoniti tovarni, ki odpadne vode spuščata v cevi za deževnico (in vse skupaj odteka v reke). Fotografija: China Daily/Reuters

Obširno zgražanje ljudstva proti okoljskim težavam na Kitajskem, ki se je začelo, ko je pretekli mesec onesnaženost zraka v Pekingu dosegla rekordne vrednosti, se je razširila še na drugo pomembno temeljno danost, ki ogroža zdravje javnosti: onesnaženo vodo.

Prejšnji teden je vodja prodajalne okvirjev za očala iz mesta Rui'an iz obalne province Žejiang vodji mestnemu vodje okoljevarstva, Bau Ženmingu, ponudil okoli 23.000 evrov za 20-minutno namakanje v zelo onesnaženi lokalni reki. Poslovnež Jin Žengmin je poziv objavil v spletnem dnevniku pod slikami, ki kažejo poplavljanje porečja in odložene konzerve iz aluminija, škatle iz polistirena in papirnate svetilke. Krivdo za uničenje reke pripisuje odplakam lokalne tovarne gumijastih čevljev.

Oblast kraja Rui'an se je odzvala z besedami, da večino onesnaženja reke povzročajo posamezniki, ne tovarne ter celotno zadevo in onesnaženje pripisuje prekomerni poselitvi. Bao je ponudbo zavrnil.

"Končno je ta težava (onesnaženje vode) pritegnila pozornost splošne javnosti," je dejal Ma Žun, vodja Inštituta za javne in okoljske zadeve v Pekingu. "Čeprav bo dolgo trajalo (da škodo saniramo), smo vsaj prišli do začetne točke."

Vlada je v četrtek napovedala, da bo prisilila industrijo, ki povzroča močno onesnaženje, k sodelovanju v obveznem programu zavarovanja, s čimer bodo zagotovili, da lahko zagotovijo odškodnino za škodo.

Industrija rudnikov in talilnic mora sodelovati v programu, poleg tega pa tudi izdelovalci svinčenih akumulatorjev, tovarne za predelovanje usnja in kemične tovarne. Petrokemična podjetja in družbe, ki izdelujejo nevarne kemikalije in nevarne odpadke je potrebno tudi spodbuditi k sodelovanju.

Kitajske težave z onesnaženostjo niso nič novega. Vodja kitajskega ministra za vodne vire je lani dejal, da je do 40 % rek v državi 'resno onesnaženih', uradno poročilo iz lanskega poletja pa razkriva, da do 200 milijonov Kitajcev na podeželju nima dostopa do čiste pitne vode.

Na kitajska jezera pogosto vpliva z onesnaženjem povezano cvetenje alg, zaradi česar površina vode postane svetlo spreminjajoča zelena. Pod površjem pa lahko prežijo še večje težave. Nedavna vladna raziskava kaže, da je podtalnica v 90 % kitajskih mest onesnažena, večina resno. Kitajski mediji so se odzvali presenetljivo hitro. Časopis Straits Times v jugovzhodni provinci Fužian je ugotovitve objavil celo na prvih dveh straneh.

"Podtalnica je ključni vir pitne vode, uporabne tudi za industrijo in kmetijstvo, še posebno na severu Kitajske," je dejal Ma. "Če se ta vir onesnaži, ga je veliko težje obnoviti, kot vodo na površju ali zrak."

Kraj nedavnega razburjenja v spletu je Vejfang, mesto z osmimi milijoni prebivalcev v obalni provinci Šandong, ki je predvsem poznano po vsakoletnem festivalu v spuščanju zmajev. Prejšnji teden so internetni uporabniki iz mesta Vejfang lokalno papirnico in kemične tovarne obtožili neposrednega črpanja industrijskih odpadkov v mestni vodovod 1.000 metrov pod zemljo, zaradi česar je število obolelih za rakom poskočilo v nebo.

"Prejem informacij spletnih uporabnikov o onesnaženju podtalnice v Šandongu me je preprosto razjezil in objavil sem ga v spletu," je zapisal Deng Fei, poročevalec, čigar objava v spletnem dnevniku je zanetila obtožbe, poroča državni časnik Global Times. "Bilo je presenečenje, da so se po objavi teh zapisov mnogi ljudje iz različnih krajev severne in južne Kitajske pritožili, da so podobno onesnaženi tudi njihovi kraji."

Uradniki mesta so ponudili nagrado v višini približno 11.500 evrov vsakomur, ki lahko predloži dokaze o nezakonitem spuščanju odpadnih voda. Sodeč po besedah govornika komunistične stranke iz Vejfanga so lokalne oblasti preiskale 715 podjetij in morajo še odkriti dokaze o napačnem početju.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si