Predsednik družbe Nestle pravi, da voda ni človekova pravica. Povejte mu, da se moti

V skrivnem intervjuju za dokumentarec We Feed the World (Mi hranimo svet) je Peter Brabeck, predsednik družbe Nestle, izrekel presenteljivo izjavo, da voda ni človekova pravica. Je proti ideji, da je narava dobra, in pravi, da je človekova zmožnost kljubovati nadvladi narave velik dosežek. Napada organsko kmetijstvo in pravi, da je gensko spremenjeno boljše.

Vir: usilive.org

Nestle je na svetu največji pri ustekleničenju vode. Brabeck (pravilno) trdi, da je voda najpomembnejša surovina na svetu. Vendar pa takoj za tem pravi, da je privatizacija najboljši način zagotavljanja pravične distribucije. Trdi, da zamisel o vodi kot človekovi pravici prihaja od 'ekstremističnih' nevladnih organizacij. Voda je živilo, kot ostala, in mora imeti tržno vrednost.

Po njegovem mnenju je glavna odgovornost vsakega predsednika družbe zaslužiti, kot je največ možno in s tem imajo ljudje službe.

In, da poudarimo, kako prijeten možakar je, meni tudi, da bi vsi morali delati dlje in še trše.

Posledice privatizacije vode

Posledice privatizacije vode so revnim skupnostim po svetu povzročile katastrofo. V Južni Afriki, kjer se je občinski sindikat delavcev dolgo boril proti privatizaciji, so opravili mnogo raziskav o vplivih (PDF). Privatizacija vode je leta 2000 v Durbanu vodila do ogromnega izbruha kolere.

Bojkot družbe Nestle

Med aktivisti ima Nestle zelo slab sloves. Poziv k bojkotu traja že od leta 1977. Vzrok je agresivno lobiranje družbe Nestle, da bi ženskam preprečili dojenje, ki je brezplačno in zdravo, in namesto tega uporabili formulo za dojenčke, ki jo (spotoma) prodaja Nestle. Nestle je lobiral pri vladah, da ministrstvom za zdravje promovirajo formulo. V revnih državah je posledica tega smrt dojenčkov, saj so ženske formulo mešale z onesnaženo vodo, ne pa dojile.

Povejte družbi Nestle, da se moti! Voda je človekova pravica

Po Evropi teče kampanja, s katero želimo Evropski komisiji povedati, da voda je človekova pravica, in jo prositi, da to pravico zavaruje.

Prosimo, podpišite peticijo.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si