Izbira prave LED žarnice?

Trg žarnic je v zadnjih letih šel skozi resnično velike spremembe. Stare žarnice z žarilno nitko so praktično že odšle iz prodaje, zamenjale so jih energijsko varčnejše in svetlejše LED žarnice. Ne le to, da LED žarnice porabijo veliko manj električne energije, oddajajo tudi več svetlobe in imajo daljšo življenjsko dobo. Ker je na trgu veliko različnih LED žarnic je večini izbira prave žarnice cela raziskovalna naloga. Tako da je dobro pred odhodom v trgovino dobro prebrati spodnje besedilo, ki vam bo pomagalo izbrati ustrezno LED žarnico.

Pozabite na Watte, uporabite lumne

Večina potrošnikov je še vedno vajena žarnice kupovati glede na moč v Wattih. Pri žarnicah z žarilno nitko je več Wattov pomenilo več svetlobe. Pri LED žarnicah pa je poraba električne energije zanemarljiva, pri nakupu pa morate biti pozorni na lumne. Več lumnov ima, svetlejša bo. Na primer LED žarnica z 2.600 lumni sveti enako močno, kot 150 Wattna žarnica z žarilno nitko, vendar porabi le od 25 do 28 Wattov električne energije.

In še razpredelnica, ki kaže, koliko lumnov ustreza določenim Wattom:

Wattov Lumnov Dejanska poraba v W
25 250 4
40 450 5
60 800 8
75 1.100 13
100 1.600 20
125 2.000 23
150 2.600 28

Kot vidite, najmočnejša LED žarnica porabi toliko Wattov, kot žarnica z žarilno nitko pri najnižji moči 25 W.

Pazite na priklop

Pri nakupu LED žarnic lahko izbirate med zelo različnimi vrstami priklopov. Če izberete žarnico z napačnim priklopom ali navojem, je to lahko stran vržen denar. Tako je morda najbolje, da s seboj vzamete kar staro žarnico in preverite priklop.

Izberite pravo barvo svetlobe

Znano je, da žarnice z žarilno nitko oddajajo rumenkasto svetlobo, ki je topla in svetla. Pri LED žarnicah pa je izbor barv širši. LED žarnice lahko oddajajo spekter rumene in bele svetlobe, lahko pa celo od rdeče do vijolične. Za domačo uporabo je najboljša žarnica, ki sveti podobno, kot žarnice z žarilno nitko. Izberete lahko mehko ali toplo belo barvo, ali pa svetle bele barve. Mehka ali topla bela svetloba ima rumenkast ton, bele pa imajo bolj belo svetlobo, ki je bolj podobna dnevni svetlobi.
Barvni odtenek svetlobe pri LED žarnicah je označen v Kelvinih. Manj Kelvinov pomeni bolj rumen in toplejši odtenek.

Pri izbiri barvnega odtenka upoštevajte naslednje:

Mehka bela svetloba (2.200 K) Za standardno osvetlitev prostorov, ima rumenkasto nianso.
Svetla in hladna bela (4.100 K) Za prostore, kjer potrebujete čisto svetlobo, kot je kuhinja ali pisarna.
Dnevna svetloba, modra (6.500 K) Je idealna za namizne svetilke in podobne, saj pripomore k lažjemu branju. Ni priporočljiva za osvetljevanje celotne sobe ali v dekorativne namene.

Izberite najprimernejšo obliko LED žarnice

Za razliko od klasičnih žarnic imajo LED žarnice veliko različnih oblik, kot palica, spirala, tradicionalna oblika, golf žogica, točkovna, krogla, s svetlobo navzdol in sveča. Med različnimi oblikami so manjše razlike v načinu oddajanja svetlobe, še posebno pri kotu in razpršenosti. Na primer žarnica v obliki žogice za golf ali krogla oddaja 360 stopinj svetlobe, medtem ko žarnica v varianti usmerjene svetlobe oddaja le ozek pas. Izberite obliko, ki ustreza vam in prostoru, kjer bo žarnica. Če, na primer, potrebujete žarnico ob postelji, oblika palice ne bo najboljša izbira.

Premislite, v kateri sobi boste uporabili LED žarnico

Različne sobe v hiši zahtevajo različno vzdušje. V spalnici, recimo, je zaželeno mirno in sproščujoče vzdušje, v dnevni sobi, kuhinji ali kopalnici pa potrebujete močnejšo svetlobo. Tako je za spalnice priporočena mehka in nevtralna svetloba, svetlejše in toplejše barvne temperature pa za druge prostore.

In še za konec

Čeprav so LED žarnice še vedno dokaj drage, se njihova uporaba obrestuje s prihranki. Povprečni prihranek ob menjavi klasične žarnice z LED žarnico je prihranek pri električni energiji okoli 90 odstoten, kar pomeni kar precej nižji mesečni račun. Poleg tega je varčevanje z električno energijo dobro za okolje.

Menjava žarnic ni strošek, je investicija! Če še vedno niste prepričani v menjavo žarnic, vedite, da klasične žarnice porabijo petkrat več električne energije, kot LED žarnice. Tako je pametno že zdaj začeti načrtovati menjavo starih žarnic z LED žarnicami, s čimer bo strošek porabe električne energije nižji, v hiši pa bo nekaj več svetlobe. Vendar pa je treba, da je razlika res vidna tudi pri računu, menjati večino žarnic.

Pozor: Imate stikala z zatemnilniki oziroma dimmerji? Na to bodite pozorni pri nakupu LED žarnic, kajti vse žarnice niso izdelane za uporabo z zatemnilnikom.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si