Prevare na FB tržnici; blago vam bo plačal DPD? Ja, seveda :)

Če prodajate izdelke na facebookovi tržnici, angleško imenovani Facebook Marketplace, ste morda že naleteli na nepridiprave, ki vam javijo, da bo blago prevzela dostavna služba DPD, ki vam bo v imenu kupca tudi plačala izdelek ali izdelke, ki ga/jih prodajate. Ja, Facebook je poln prevar, goljufij in še kakšnih drugih nečednosti, tako med malimi oglasi in drugje. Dejansko se prevare skrivajo na vsakem koraku, zato je potrebna previdnost.

Ko je nekaj prelepo, da bi bilo res; prevare, oziroma (po domače) nategi

Saj veste, ko se nekaj zdi prelepo, da bi bilo resnično, je nekaj narobe! Ja, sliši se čudovito, svetovno in neverjetno, zato ne nasedajte, saj gre za prevaro, pri kateri boste ostali brez izdelka, ki ga prodajate, poleg tega pa še brez denarja za izdelek, ki ga prodajate.

Lažne strani dostavnih služb

Spletne strani, ki jih navedejo takšni kupci, so seveda ponarejene in z dostavno službo DPD (ali katero drugo) nimajo nič, čisto nobene povezave, tovrstne storitve ni.

Primer takšne goljufive in lažne spletne strani, ki naj bi pripadala družbi DPD oziroma njeni slovenski izpostavi, je videti takole.

Lažna stran dostavne družbe ali službe DPD, gre za prevare

Že po slovničnih napakah v besedilu je vidno, da nekaj ni čisto v redu.

Kako ukrepati in kaj lahko storite?

Takšne primere in prigode prijavite na SI-CERT, nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si