Dedek Dobri – skromni berač

Dedek Dobri To je zgodba o 98-letnem beraču, znanem po imenu Dobri, ki živi v vasi Bailovo v Bolgariji in je postal najradodarnejši dobrotnik največje katedrale v Vzhodni Evropi.

Poleg tega je nekdo povedal, da njegova mama dela v sirotišnici in ta plemeniti starejši možakar je sirotišnici plačal račune za elektriko, ki so bili previsoki in bi v nasprotnem primeru otrokom odklopili elektriko, zaradi česar bi ostali v mrazu.

Odetega v doma izdelana oblačila in starodavne usnjene čevlje, ki jih nosi poleti in pozimi, je pogosto mogoče videti pred cerkvijo svetega Aleksandra Nevskega v Sofiji. Je nekako odmaknjen in tiho drži pločevinasto posodico za drobiž. Vidim ga vsakič, ko grem mimo. Dedek Dobri ima ključ do človeških src. Omehča nas njegov videz in tako vsi hitimo dati kovanec v roke starejšega moža.

Očitno vsak dan zgodaj vstane in prehodi 10 kilometrsko pot od njegove vasi Bailovo do Sofije. Uživa v pogovorih z obremenjenimi mimoidočimi in poljubi roko vsakega, ki se ustavi za klepet.

V Sofiji ga mnogi že leta poznajo po imenu dedek Dobri - berač

Leta 2010 je med snemanjem dokumentarca o katedrali Nevsky novinar bolgarske državne televizije v cerkvenem arhivu našel presenetljivo odkritje: najradodarnejšo zasebno daritev, ki jo je cerkev kdaj prejela, ji je dal kdo drug kot stari berač, dedek Dobri. Bilo je presenetljivih 40.000 evrov.

98-letni svetnik iz vasi Bailovo se ni dotaknil niti centa denarja, od katerega smo domnevali, da živi. Očitno preživi le s stotimi evri pokojnine in kar mu podarijo ljudje, večinoma kruh in sadje.

Sedaj, ko se je odločil za življenje asketa, ob praznikih hodi po cerkvah in zbira denar za svetišča in samostane. Pred desetimi leti, ko je bil 'še mlad', pravi, da je hodil od Sofije do vasi Bailovo in drugih krajev. Sedaj se po mestu vozi z avtobusom.

Najverjetneje bodo dobra dela dedka Dobrega ostala skrivnost. Ljudje tudi pravijo, da je pomagal številnim ljudem v stiski, ki živijo v zavetiščih. Vendar ne želi govoriti o tem.

Kadar darujete, ne storite tega za objavo v medijih ali za lastno slavo. Delajte kot dedek Dobri. Pomoč mora biti iz srca. Menim, da je to razlog za njegovo neverjetno energijo in življenje, kot jo ima v tej starosti.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si