Ksilitol (Xylitol) – je varen, učinkuje? NE!

Xylitol / Ksilitol

Raziskava iz leta 1977 kaže, da zaužitje 40 gramov ksilitola dnevno v mnogih primerih povzroči diarejo. Na strani xyilitol.org navajajo: "V količinah, potrebnih za preprečevanje gnilobe zob (manj kot 15 gramov dnevno) je ksilitol varen za vse." Kot vidite, 15 gramov ksilitola po vseh možnih izračunih ni enako prej navedenim 40 gramom ksilitola. Kaj je torej z odmerki nad 15 gramov?

Vir: Natural News

Kaj je ksilitol?

Ksilitol je 5-valentni ogljikov alkoholni sladkor, ki ga najdemo v mnogih vrstah sadja in zelenjave, v malih količinah pa nastaja tudi v človeškem telesu. Ksilitol najdemo tudi v stvareh, kot je trdi les. Pomnite, da ksilitol v žvečilnem gumiju ni nujno enak, kot ksilitol v sadju ali zelenjavi, saj ga je potrebno obdelati, da dobimo sladkorne kristale iz sadja ali zelenjave. To je podobno razlikam med sintetičnimi vitamini in tistimi, ki so že naravno v hrani. To ni ista stvar.

Kako izdelujejo ksilitol?

Spletno iskanje po patentih izpiše enega izmed postopkov izdelave ksilitola. Še sami presodite, če se vam zdi to zdravo? Začnete s surovino, ki vsebuje ksilan. Ena najpogosteje uporabljenih surovin je koruza, uvožena s Kitajske (da, koruze, ki je lahko gensko spremenjena in zastrupljena).

  1. Najprej je potrebno ksilan s postopkom, imenovanim kislinska hidroliza, razbiti. Rezultat tega postopka sta ksiloza in ocetna kislina. Postopek hidrogenacije poteka pri višjih pritiskih in temperaturah, ki so od 70 stopinj Celzija navzgor. Hidrogenacija potrebuje katalizator in tako je mogoče uporabiti snov imenovano nikelj 'Raney', ki je zlitina niklja in aluminija v prahu.
  2. Ocetno kislino je potrebno odstraniti, saj varnostna opozorila o materialih pravijo, da je 'zelo nevarna v primeru stika s kožo (draži), stika z očmi (draži), zaužitja ali vdihavanja. Nevarna je v primeru stika s kožo (jedka, pronicajoča) ali stika z očmi (jedka).
  3. Nato je potrebno odstraniti hidrolizirano kislino in organske ostanke, kar storijo tako, da mešanico segrejejo in izparijo.
  4. Nastali sirup je brez ocetne kisline hidrolizirane kisline, nikelj-aluminijeve mešanice in drugih ostankov.
  5. Sirup kristalizirajo z dodajanjem etanola.
  6. Kristalni ksilitol nato v centrifugi ločijo od etanola in sorbitola, ki ostane v raztopini.
  7. In tako nastane ksilitol.

Trditve o zdravju

Meni je očitno, verjetno pa tudi vam, da ksilitol, poleg tega, da pomori bakterije, ubije praktično čisto vse. To je jasna razlaga, zakaj uporabo priporočajo le v malih odmerkih. Vendar pa, če obiščete trgovino z zdravo prehrano, boste na policah videli večja pakiranja ksilitol in na njih so navedbe o številnih zdravih načinih uporabe.

Vprašanja glede zdravja

Pri laboratorijskih preizkusih ksilitol podgano ubije v 50 % primerov ob odmerku 16,5 gramov na vsakih 1.000 gramov podgane. Srednje velike podgane tehtajo 100-120 gramov. Torej, da ubijete 100-gramsko podgano, mora zaužiti le 1,65 grama ksilitola.

Tipični žvečilni gumi s ksilitolom vsebuje 0,7–1 gram ksilitola. To je polovica odmerka, ki ubije podgano. Nekje v raziskavi piše, da ljudje brez neželenih vplivov na zdravje lahko zaužijejo do 400 gramov ksilitola dnevno. Težko je verjeti, da je takšna raziskava v primerjavi z laboratorijskimi preizkusi na podganah, kot je navedeno na seznamih podatkov o varnosti izdelka, točna. Če 1,65 grama lahko ubije podgano, bi bilo za ljudi zaužitje 400 gramov zelo strupeno.

Podrobnejši pregled povzroči še več skrbi. Očitno ni podatkov o dolgoročni varnosti dolgoročnih vplivov na zdravje ob rednem uživanju ksilitola. Seznami s podatki navajajo:

"Epidemiologija: Ni informacij
Teratogenost: Ni informacij
Učinki na razmnoževanje: Ni informacij
Mutagenost: Ni informacij
Nevrotoksičnost: Ni informacij"

Kritiki pravijo, da smrtonosni odmerki na seznamu podatkov o materialu niso odločilni dokaz. Vendar se poraja vprašanje: Je ksilitol potrjeno varen ali učinkovit?

Kaj pa kljubovanje kariesu?

No, recimo, da vam je vseeno, če z žvečilno gumo ali bonboni s ksilitolom zastrupljate jetra ali kot stranski učinek dobite diarejo, ker pač želite storiti nekaj proti kariesu. Medtem, ko predvidevate, da obstaja cel kup dokazov, ki kažejo, da ksilitol preprečuje karies, članek, leta 2006 objavljen v 137. številki revije Journal of the American Dental Association navaja: "Nekatere raziskave pravijo, da s ksilitolom slajeni žvečilni gumiji učinkujejo proti kariesu, vendar te trditve zahtevajo dodatne raziskave." To v bistvu pomeni, da dokazi, da s ksilitolom slajen žvečilni gumi preprečuje karies, niso prepričljivi in zahtevajo nadaljnje raziskave.

Sklep o ksilitolu

Ksilitol je predelan sladkor. Po hidrogenaciji in dodajanju strupenih kemikalij v ksilan iz koruze ali druge rastlinske sestavine, ki ga nato odstranite, dobite ksilitol. Vsi, ki želite biti zdravi, je prva stvar, ki velja za vse diete ali obnovitev zdravja, da se morate izogibati predelanemu sladkorju. Seveda obstaja množica mnenj, katere jedi uživati za nadomestilo predelanega sladkorja, vendar je jasno, da je predelan sladkor, kot ksilitol, izredno škodljiv ljudem. Morda ima ksilitol posebne načine uporabe v posebnih primerih. Za običajno dieto ni ravno primeren.

Ksilitol lahko ovira rast bakterij, vendar je enako tudi pri belem sladkorju. Temna skrivnost ksilitola je, da tudi v zmernih odmerkih – malo nad 15 gramov, kar je približno 3 čajne žličke – sodeč po ksilitolovem oglasnem gradivu uporaba ni varna za vse ljudi. Otroci, ki so manjši in manj razviti od odraslih, bodo seveda bolj občutljivi na stranske učinke ksilitola.

Karies preprečite in nadzirate s pravilno prehrano, ne z žvečilnimi gumiji ali bomboni. Dobra dieta, ki prepreči karies, vsebuje malo sladkorja ter veliko vitaminov in mineralov, še posebno vitaminov, ki topijo maščobo v hrani. Primer je avokado, kokos, pšenični kalčki, surovo/nepasterizirano mleko, pašno organsko meso in morska hrana.

Če želite imeti zdrave zobe in dlesni, se izogibajte predelanemu sladkorju tipa ksilitol. Izogibanje drugim predelanim vrstam hrane, kot so sladkor, bela moka in drugo, kar ni iz sveže mletega zrnja, cenena nizkokakovostna rastlinska olja, brezalkoholne (sladke in gazirane) pijače ter umetni okusi in konzervansi, sojino mleko, pasterizirano mleko in druge neorganske zdrave vrste hrane, pomagajo okrepiti vašo imunost na karies.

Se pravi, da do prave dobre zdrave hrane ni nobenih bližnjic.

Je ksilitol varen, učinkuje? Odgovor je več kot očiten.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si