Sončni zbiralnik (kolektor) družbe IBM sonce ojača za 2.000-krat (ne da bi se pregrel), stane trikrat manj kot podobni sistemi


© IBM

Pametno kombiniranje sončne fotovoltaike s sončno termalno bo pri pretvorbi doseglo 80 % učinkovitost

Koncentriranje sončnih žarkov na module za sončno fotovoltaiko je prehajanje po tanki črti optimizacije izhodne moči na način, ki dobesedno ne stopi vaših izredno dragih in super učinkovitih sončnih celic. Ekipa, ki jo vodi IBM Research, je odkrila način, kako to linijo malce preseči. Izdelali so visoko-koncentracijski fotovoltni termalni sistem (HCPVT), ki lahko koncentrira moč 2.000 sonc na več sto troslojnih fotovoltnih čipov, ki imajo površino samo en kvadratni centimeter vsak (trdijo tudi, da varno ohranjajo temperaturo do 5.000 krat). Trik je v tem, da vsako celico hladi tehnologija, razvita za superračunalnike. Mikrokanali, široki le nekaj deset mikrometrov, prečrpavajo tekoče hladilno sredstvo in vročino odvajajo '10-krat učinkoviteje kot pasivno zračno hlajenje'.

IBM

Brez izgub

Čar je v tem, da ta vročina ne gre kar v nič. Sistem jo uspešno izkoristi. Medtem ko imajo fotovoltni moduli 30 in še nekaj odstotno učinkovitost pri pretvarjanju sončne svetlobe v električno energijo, ostalih 50 % električne energije zajame kot vročino, ki jo je mogoče nato uporabiti za stvari, kot je termalno razsoljevanje in absorpcijsko hlajenje. To pomeni, da sistem lahko pretvori okoli 80 % zbrane sončne energije v uporabno energijo (seveda je električna bolj dragocena kot termalna energija).

IBM
© IBM

Posamezni zbiralnik lahko proizvede okoli 25 kilovatov električne energije. Spodaj je približek posameznih fotovoltnih celic, kamor se koncentrira svetloba. Vidne so tudi cevke, po katerih teče hladilna tekočina.

IBM
© IBM

IBM
© IBM

Ohranjanje nizkih stroškov

Lepo je videti, da so se potrudili za znižanje stroškov. Nekateri deli so zelo visokotehnološki, drugi pa ne:

"Izdelava sistema je elegantno preprosta," je dejal Andrea Pedretti, glavni tehnolog pri Airlight Energy. "Drago jeklo in steklo nadomeščamo s cenejšim betonom in preprostimi metaliziranimi folijami. Male visokotehnološke komponente, še posebno mikrokanalne hladilnike in kalupe, lahko izdelamo v Švici, preostalo konstrukcijo in sestavljanje pa opravimo na mestu namestitve. Tako imamo zmagovalno kombinacijo, kjer je sistem stroškovno konkurenčen in s tem na obeh mestih ustvarjamo službe."

IBM
© IBM

Cilj je strošek pod 190 evrov na kvadratni meter, kar je trikrat manj kot primerljivi sistemi in prinaša 'izravnan' strošek električne energije na manj kot 8 centov na kilovatno uro (KWh). Pri tej ceni je izredno ustrezna za Južno Evropo, Afriko in arabski polotok, jugozahodni del ZDA, Južno Ameriko in Avstralijo.

IBM
© IBM

 

Prek IBM

Vir: Treehugger.com

 

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si