Za še večjo proizvodnjo elektrike znanstveniki razvili vetrno turbino s sončnimi celicami

Zakaj bi se ustalili pri eni obliki obnovljivih virov energije, če lahko električno energijo pridobivate iz dveh? Točno to so storili znanstveniki z Univerze Liverpool, ki so običajno vetrno turbino opremili z vrtečimi sončnimi elisami. Ekipa, ki jo vodi dr. Joe King, se je spomnila inovativne rešitve, s katero so ugnali kritike, ki pravijo, da so vetrne turbine 'uporabne le kadar je vetrovno'. Njihova izdelava podvoji funkcionalnost običajnih vetrnih turbin z dodano tehnologijo fotovoltaike.

Vetrnica s sončnimi celicami

Vir: Inhabitat.com

Dr. King je dejal: "V Veliki Britaniji nam vetrovno vreme ni novost, drugje pa ni stalno. Sončne celice so lahko uporabne le deset dni našega poletja ali med občasnim vročinskim valom, v državah, kot so Maroko, Italija in Španija pa nastane velika razlika."

Vendar pa se je ekipa soočila s težavami. Zgodnje računalniške simulacije so razkrile, da montirane sončne celice lahko po okolici odsevajo zaslepljujoče svetlobne žarke. Zelo jih je skrbelo, da turbine slučajno zaslepijo pilote v letalih ali ljudi, ki bivajo v bližini. A ne le to. V izjemno vročih dneh turbine lahko ustvarijo 'smrtonosne' sončne žarke, ki lahko v primeru koncentracije povzročijo požare na stavbah.

"Zadnja stvar, ki jo želimo je ta, da naše turbine povzročijo strmoglavljenje letal in požare, in tako smo razvili 'obarvano' sončno ploščo, ki ne odseva sončnih žarkov. Naš prvi prototip je med delovanjem izgledal kot ogromna disko krogla, vendar naša rešitev sedaj to težavo odpravlja."

Ekipa se trenutno odloča o kraju postavitve prototipa sončne vetrne turbine. "Zaradi nizke stopnje obsevanosti v Veliki Britaniji iščemo lokacijo nekje izven," je povedal dr. King. "Osebno menim, da bi bila idealna Irska. Je blizu, ima močne vetrove, čudovita poletja in še tam je moja družina, zato bi jih lahko obiskal!" Pričakujte, da bo sončna vetrna turbina, ki so ji nadeli ime 'Heat Waver' oziroma 'Vročinski val', čez nekaj mesecev – poleti – šla v montažo. "Še vedno moramo opraviti nekaj preizkusov," pravi dr. King, "vendar smo prepričani, da lahko preoblikujemo svetovne potrebe po obnovljivih virih energije. Le pomislite, kako lahko naše turbine pomagajo v državah, kot je Avstralija."

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si